Residorm Öğrenci Yurtları

kariyer

Üniversite tercih ve yerleştirme dönemini çoktan atlattığınız için, artık kariyerinizin hangi alanda şekilleneceğini biliyorsunuz. Peki bundan sonra ne yapılmalı?

Ailelerinizden ayrılarak yepyeni bir şehirde başladığınız bu yeni hayatınızda, gösterdiğiniz cesaret için tebrik etmek gerekiyor sizleri. Ancak donanımlı bir birey olma yolunda sadecebir üniversite eğitimi almak tek başına yeterli olmuyor maalesef. Bu yolculuğu en verimli hale getirmek için oldukça fazla seçenek var.

Üniversite tercih ve yerleştirme dönemini çoktan atlattığınız için, artık kariyerinizin hangi alanda şekilleneceğini biliyorsunuz. Peki bundan sonra ne yapılmalı? Öncelikle bölümünüzü ve çalışma alanlarını çok iyi tanımalısınız. Çünkü sadece doğru bilgilerle doğru adımlar atabilirsiniz.

Üniversite eğitimi sırasında başlayan kariyer yolculuğunda mümkün olduğunda kendinizi ve karşınıza çıkacak seçenekleri gerek stajlar, gerek bilgilendirme toplantıları ve gerekse kişisel gelişim seminerleri ile değerlendirmelisiniz. Birinci sınıftan itibaren iş hayatının içinde yer alarak kendinizi ve alanınızı daha iyi tanımaya başlayacaksınız. Bunları yaparken yeteneklerinizin de farkında olmalısınız ve en uygun adımları atmaya özen göstermelisiniz.

Şimdiye kadar saydıklarımız bundan sonra yapacaklarınız için temel oluşturuyor. Bunlara ek olarak yapacağınız her şey sizi diğer mezunlardan farklılaştıracak. Örneğin; bölümünüz ve alanınızla ilgili bilgisayar programlarını öğrenebilir, üniversite kulüplerinde faaliyet gösterebilir, üniversite değişim programları ile farklı üniversiteler ve farklı şehirler keşfedebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda blog yazabilir, çeşitli kurs ve seminerlere gidip alacağınız sertifikalarla bilginizi belgeleyebilir, bildiğiniz yabancı yabancı dillerin sınavlarına girerek derecenizi belgeleyebilirsiniz.

Yabancı dil demişken; İngilizce’nin önemini bilmeyenimiz yoktur. İngilizce öğrenmek, yeni şeyler öğrenme konusunda alternatiflerinizi ve kaynaklarınızı artırır. İngilizce bilmiyorsanız Türkçe kaynaklarla yetinmek zorunda kalırsınız ki birçok alanda Türkçe kaynaklar yetersiz ve sınırlıdır. İngilizce öğrenme metodunuzu belirleyecek en önemli kriter ise mevcut seviyeniz. Hazırlık sınıfındaysanız alabileceğiniz maksimum verimi almaya çalışın. Okuduğunuz bölümde hazırlık programı yoksa ve orta derecede bir İngilizce seviyeniz varsa okumalar yapın, yabancı film ve diziler izleyin. Eğer başlangıç seviyesinde iseniz İngilizce kursuna gidebilir veya internetteki eğitim kaynaklarını kullanarak kendiniz çalışabilirsiniz.

İnternetin hayatımızın her alanında yer aldığı yoğun bir bilgi çağındayız. Çoğu iş başvurusunda adayların internette aranarak değerlendirildiğini de hatırlatalım. Bunun için mutlaka sosyal medyada kendinize bir yer edinin ve bilgilerinizi sürekli olarak güncel tutun.