Residorm Öğrenci Yurtları

Başarılı bir kariyer yolunda ilerlerken başvuracağınız staj/iş pozisyonu için etkili bir CV nasıl hazırlanmalıdır? Bunun cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

CV eğitimleriniz, deneyimleriniz, yetenekleriniz, ilgi alanlarınız ve çeşitli alanlardaki başarılarınızı içeren bir belgedir.

CV ’de amaç yapmak istediğiniz staja göre deneyim ve yeteneklerinizi etkili bir şekilde anlatmaktır. 30 saniyeden daha az bir sürede bakılacak bir şeyin dikkat çekmesi ve okunmaya vakit ayrılabilmesi için ilk bakışta güçlü bir etkiye sahip olması gerekir. Böylelikle hakkınızda daha fazla şey öğrenmek isteyecek olan kurum tarafından görüşmeye çağrılma şansınız artacaktır.

Çoğu öğrenci için staj, akademik alanda edindiği bilgiyi ilk kez pratik bir ortamda kullanması anlamına gelmektedir. Ancak bu geçmiş deneyimlerinizin staj pozisyonuyla alakasız olduğu anlamına da gelmemektedir. Çoğu kurum stajyer seçerken, başarı, çalışma ve öğrenme isteği, iyi iletişim becerileri, yaratıcılık, liderlik, girişkenlik ve problem çözme gibi yetkinlikleri de görmek ister. Bu yetkinlikleri daha önce gönüllü olarak yer aldığınız bir proje, iş ya da okulda alan dışı aldığınız derslerden edinmiş olabilirsiniz. İşte CV hazırlarken yapmanız gereken şey de bütün bunları etkili bir şekilde kâğıt üzerinde aktarabilmektir.

Staj için hazırlanan CV ’nin belli bir hedefi, kronolojik ve işlevsel bir yaklaşımı olmalıdır.

Eğer ne tür bir deneyim kazanmak istediğinizi biliyor ve biraz da başvurduğunuz pozisyonla ilgili bir deneyiminiz var ise CV ’nizde hedefinizi belirtip bunun üzerine bir şeyler kurmak daha faydalı olacaktır.

Kronolojik ve işlevsel yaklaşımın bir arada kullanıldığı bir CV ’de stajla alakalı tecrübelerinizi ve yeteneklerinizi sıralamanız beklenir. Böylelikle daha önce yer aldığınız gönüllü bir proje ya da buna benzer bir işte edindiğiniz deneyimlerinizi sahip olduğunuz becerilerle birleştirmiş olursunuz. Eğitim, gönüllü iş/proje, deneyim gibi başlıkların hepsi birbirinden ayrıdır ve kronolojik sıraya göre yazılır.

  • Biçim

CV’de kullanılan dil, akademik ve profesyonel dilden farklıdır. CV ’de yolunuzu kaybedip 4-5 sayfalık makale yazmaya çalışmaktan kaçınmalısınız. 1 ya da 2 sayfadan oluşan bir CV ideal olandır. Bunun için yapmanız gerekenler ise çok basit:

  • Kısa ve basit cümleler kurun,
  • CV’de baştan sona aynı zaman kipini kullanın. Özellikle geçmiş zaman kipi kullanmanız önerilir,
  • Başarılarınızı anlatırken sayısal ifadeler de kullanın (eğitiminizi burslu tamamladıysanız bunu belirtmeniz ya da mezuniyet not ortalamasını belirtebilirsiniz),
  • Kullandığınız kelimeler açık ve net olsun.

Ayrıca eğitim ve geçmiş deneyimlerinizi kalın harflerle öne çıkartarak ilk bakışta dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.

  • Kişisel Bilgiler

İletişim bilginiz CV ’nizin ilk sayfasının en üstünde dikkat çekmek için farklı bir bölüm şeklinde yer almalıdır. Size ulaşılabilmesi için her zaman kullandığınız bir e-posta adresi ve telefon numarasını yazmalısınız. İsminizi ise kalın ve daha büyük puntolu harflerle yazarak öne çıkartabilirsiniz. Ancak burada da abartıya kaçmamak gerekir. Her zaman olmasa da doğum tarihinizi ve yaşadığınız yeri de belirtmeniz gerekebilir. Genellikle tercih edilen şekilde CV’nizin sağ üst köşesine kendinize ait bir fotoğraf yerleştirmeniz beklenir. Bazı pozisyonlarda ehliyet belgesine sahip olduğunuzu belirtmek de yararlı olmaktadır.

  • Hedef

Hedef, kısa zamanlı kariyer hedefinizi ifade eden bir ya da iki cümleden oluşur. Staj için başvurduğunuzda ise bu cümle daha çok stajyer olarak neyi başarmak istediğinizi anlatır.

Örnek: İnsan kaynakları stajyeri olarak sahip olduğum eğitimimi ve deneyimimi kullanarak kurumsal verimliliği ve çalışan ilişkilerini geliştirmek.

  • Eğitim

Ters kronolojik sıraya göre eğitim bilgilerinizi girmeniz gerekir. Yani ilk önce en son eğitim gördüğünüz okulu, fakülteyi ve bölümü, daha sonra diğer eğitim bilgilerinizi yazmanız gerekir. Eğer eğitiminiz hala devam ediyorsa mezun olacağınız yılı da yazmalısınız. Başvurduğunuz pozisyona ve kariyer hedefinize değer katacağını düşünüyorsanız eğitim gördüğünüz liseyi de belirtebilirsiniz.

  • Kariyer odaklı deneyimleriniz

Staj pozisyonuyla ve hedefinizle alakalı deneyimlerinizi listelemeniz anlamına gelir. Burada da ters kronolojik sırayı takip ederek stajyerlik yaptığınız kurumun adı, staj yaptığınız departmanın adı ve staj tarihini belirtmeniz gerekir.

  • Yetenekler

Başvurduğunuz staj pozisyonuna en uygun olduğunu düşündüğünüz yeteneklerinizi sıralamanız gerekir. Bu yetenekler iletişim, araştırma, bilgisayar vb. becerileri olabilir. CV ’nizde dikkat çekmesi için bu bölümü maddeler halinde yazabilirsiniz.

  • Dil

Bu bölüm eğer birden fazla dil konuşuyorsanız eklenmelidir. Bildiğiniz dilleri yazarken de her zaman ana dil, çok iyi, iyi, orta gibi kelimeler kullanarak yeterlilik seviyenizi belirtmeyi unutmayınız.

Burada önemli nokta dürüst olmaktır. Örneğin İngilizce’yi oldukça akıcı konuştuğunuzu belirttiniz. Tamamen İngilizce konuşulacak bir ortamda ne kadar rahat edebileceğinizi düşünün. Eğer çok akıcı konuşamıyor ama dile de bir şekilde hakimseniz, CV ’de yeterlilik seviyenizi belirtmeden görüşmeye çağrıldığınızda bu durumdan bahsetmeyi de düşünebilirsiniz.

  • Ödül, sertifika, burs

Yine ters kronolojik sıraya göre aldığınız ödül, sertifika ve bursları sıralamanız gerekir.

Gerekirse aldığınız ödül ve sertifikaları açıklayan bir iki cümle eklemek CV ’nizi okuyan kişinin dikkatini çekerek başarılarınız hakkında daha detaylı bilgi edinmesini sağlar.

  • Hobiler ve ilgi alanları

Akademik ya da profesyonel alan dışındaki vaktinizi nasıl geçirdiğinize dair bilgi veren kısımdır. Kurumlar birlikte çalışacakları kişilerden tıpkı bir robot gibi hareket etmesini istemez. Aktif ve sosyal bir kişiliği olan insanlarla bir çalışma ortamı yaratmak da kuruma mutlaka katkı sağlayacaktır. İlgilendiğiniz veya aktif olarak katıldığınız spor dalları, sanatsal aktiviteler, üye olduğunuz kulüpler vb. ilgi alanlarını da eklemelisiniz.

CV ’yi hazırlama aşaması bittikten sonra yapmanız gereken şey birkaç kez üzerinden geçerek anlaşılması zor ve hatalı dil bilgisi içeren kısımları tespit etmek. Ayrıca, başkasından CV ’nizi okumasını istemek de sizin gözünüzden kaçan ve kulağa doğru gelmeyen detayları daha kolay görmenizi sağlayacaktır.

Kurumlar genellikle CV ’leri elektronik ortamda PDF ya da Word dosyası halinde gönderilmesini tercih eder. Eğer elden verecekseniz de CV katlanmamalı ve varsa bir zarf içinde teslim edilmesi daha iyi bir intiba bırakacaktır.

CV hazırlamakta hala zorlanıyorsanız internette biraz gezinerek CV hazırlamanın onlarca farklı biçimine ait taslak örnekleri kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kaynak: https://www.mcgill.ca/internships/files/internships/Writing_Guide_for_Internship_CVs.pdf

https://www.cv-library.co.uk/career-advice/cv/7-steps-writing-internship-cv/

https://www.kent.ac.uk/careers/cv.htm